Minden, amit tudnia kell a hőhatásról

  • Autor de la entrada:
  • Categoría de la entrada:Sin categoría

Minden, amit tudnia kell a hőhatásról

A hőhatás általában akkor fordul elő, amikor az egyén túl sokáig meleg volt, akár dolgozik, testmozgás vagy egyszerűen forró környezetben ül.

Sunstroke néven is ismert, a Heatstroke komoly állapot, és vészhelyzetnek kell tekinteni.

Ha kezeletlen marad, a belső szervek károsodása fordulhat elő. Minél hosszabb ideig marad, annál komolyabb hőhatás lehet. Bizonyos esetekben a hőhatás végzetes lehet.1

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint a Heatstroke az Egyesült Államokban 7415 halálesetet okozott 1999 és 2010.2

in -között. Ez a cikk, az MNT Knowledge Center megvizsgálja a hőhatás tüneteit, okait és kezelését, valamint a hőhatás lehetséges hosszú távú hatásait és annak megakadályozását.

Gyors tények a hőhatáson

Itt található néhány kulcsfontosságú pont a Heatstroke -ról. A részletek és az alátámasztó információk a fő cikkben találhatók.

  • A hőhatás súlyos állapot, és végzetes lehet. A tünetek között szerepel a szédülés, a mentális változások és a hányinger.
  • Ha a testhőmérséklet 40 ° Celsius fölé emelkedik, és a test elveszíti a lehűlési képességét, akkor azt hőkezelésnek tekintik.
  • Néhány ember hajlamosabb a hőhatásra, beleértve a fiatalokat, az idősebb felnőtteket és a túlsúlyos egyéneket
  • A hőhatást forró körülmények között fizikai erőfeszítéssel lehet előidézni, vagy egyszerűen forró állapotban van. Környezet
  • A hőstrok -központok kezelése a testhőmérséklet lefelé történő leeresztése körül

Ha valaki túl forróvá válik, és elveszíti a vizet és a sót a testből, fáradtsághoz, gyengeséghez és izomgörcsökhöz vezetve, Ezt hő kimerültségnek nevezik.

Ha a test elveszíti a megfelelő hőmérséklet fenntartásának képességét, és veszélyesen magas lesz, ezt hőhatásnak nevezzük.3

A hőhatás tünetei között szerepelhet:

  • Magas testhőmérséklet: A megemelt testhőmérséklet a hőhatás fő jellemzője.
  • Mentális változások: Ezek magukban foglalhatják a zavart, a rohamokat (különösen a gyermekeknél), a delíriumot, a zavaros beszédet, az ingerlékenységet és a kómát.
  • Izzadtságváltozások: A forró időjárás által okozott hőhatásban a bőr forró és száraz lesz. A fizikai erőfeszítés által kiváltott hőhatás nedvesnek érzi magát a bőrnek.
  • émelygés: Ez az érzés, hogy beteg vagy hányni kell.
  • Fejfájás: A lüktető fejfájás gyakori a hőhatásnál.
  • Színváltozás: A bőr vörösre válhat, amikor a test melegebbé válik.
  • Légzés: A légzés gyorsabbá és sekélyebbé válhat.
  • A pulzusszám: Ahogy a test megkísérel lehűlni, a szívet növekvő törzs alá helyezik, ami a pulzus emelkedését okozta.

A hőhatás kezelésének fő célja a beteg hőmérsékletének csökkentése és a további károk megelőzése.

Számos potenciális módszer létezik erre, beleértve:

  • Bemerítést: A hőhatásban szenvedő személy hideg vízbe vagy jégfürdőbe merül.
  • Párolgási hűtés: Hideg vizet a bőrre köveznek, miközben a meleg levegőt a testre fodorítják. Ez elpárologást okoz, amely lehűti a bőrt.
  • Hűtő takarók és jégcsomagok: A hűtő takarók az egyén körül vannak csomagolva hőkezeléssel. A jégcsomagokat olyan régiókba helyezik, ahol a nagy vénák közel állnak a bőr felületéhez, például az ágyék, a hónalj, a nyak és a hát. Ez biztosítja, hogy a vér hőmérséklete gyorsan csökkenjen.
  • Izomlazítószerek: A gyógyszerek, például a benzodiazepinek, ha a testhőmérséklet nem esik le. Ezek megakadályozzák, hogy a test remegjen a hideg kezelésekre reagálva.

A hőhatás komoly állapot, és a szakmai orvosi segítséget azonnal meg kell keresni.

A segítségre való várakozás közben az egyénnek kevésbé melegen kell mennie, és meg kell próbálnia csökkenteni a hőmérsékletet nedves lapokkal, hideg fürdővel vagy hűtőitalokkal. Kerülni kell az alkoholt.

Diagnózis

Az egészségügyi szakemberek általában diagnosztizálhatják a hőhatást az ember megjelenéséből és a közelmúltbeli történetükről szóló vita alapján.

Az orvosi teszteket néha arra utasítják, hogy kizárják az egyéb lehetséges okokat. Az ilyen tesztek magukban foglalhatják:

  • Vérvizsgálat: Ez méri a gázszintet, valamint a káliumot és a nátriumot a vérben, hogy ellenőrizze a központi idegrendszer (CNS) károsodását.
  • Vizeletvizsgálat: Ez ellenőrzi a vesefunkciót. A sötétebb vizelet azt jelzi, hogy a beteg hővel kapcsolatos állapota van.
  • Izomteszt: Ez megerősíti, hogy az izomszövet károsodása történt -e.
  • röntgen: Ezek megvizsgálhatják a belső szervek károsodását.

okok

A hőhatás fő okait két típusba sorolják.

Erősségű hőhatás

Ez a meleg környezetben végzett intenzív tevékenység által okozott hőhatásra utal, akár testmozgás, akár munka.

Az erőfeszítésű hőhatás nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha az egyént nem használják magas hőmérsékleten. A hőkapcsolatú orvosi vészhelyzetek a sportesemények során a becslések szerint tízszer elterjedtebbek, mint a szívhez kapcsolódó események.4

nem létező vagy klasszikus hőhatás

Ezt a típust egy különösen egy különösen egy expozíció okozza, mint egy különösen egy különösen egy kitettség. Forró környezet. A klasszikus hőhatás valószínűleg akkor fordul elő, ha hosszú ideig nedves körülmények között vannak kitéve. Azok, akik már betegek, érzékenyebbek, mint az idősebb emberek.

Mindkét esetben a hőhatás hatása súlyosbodhat azáltal, hogy túl sok ruházatot visel, nem helyettesíti az izzadásra elveszített vizet és az alkoholfogyasztással, ami befolyásolhatja a test hőmérsékleti szabályozását.

Megelőzés

Bár a magas nyári hőmérsékleteket ritkán tekintik egészségügyi veszélynek, az Egyesült Államokban több embert ölnek meg, mint a hurrikánok, tornádók, áradások és villámok együttesen. Ennek eredményeként óvatosan kell kezelni őket.7

A hőhatás potenciálisan életveszélyes állapot, de elkerülhető. Alapvető fontosságú a hűvös és hidratált maradék. Az alábbiakban bemutatunk néhány egyszerű módszert, amellyel ezt elérni lehet:

  • Ruházat: Viseljen laza, könnyű ruhát. Ezek lehetővé teszik, hogy a test megfelelően lehűljön
  • Folyadékok: Tartsa a folyadékbevitelét az izzadás során elveszített folyadékok cseréjéhez
  • Parkolt autók: Soha ne hagyjon valakit egy autóban, mivel ez a hőhatás általános oka. Gyerekeknél. Egy lezárt autóban a hőmérséklet 10 perc alatt majdnem 7 ° C. Celsius -t emelkedhet. Még akkor is, ha az ablakok repednek, és az autó árnyékban van, még mindig nem biztonságos. 1998 és 2011 között az Egyesült Államokban legalább 500 gyermek halt meg a forró autók belsejében, és 75 ember meghalt 2 év alatt. nap, 11 és 15 óra között. Ha nem lehet megszüntetni az aktivitást, növelje a folyadékbevitelt és vegye igénybe a gyakori pihenést az árnyékban.
  • Lunégés: Kerülje a napégés, mivel ez befolyásolja a test lehűlésének módját. Viseljen széles karimatott kalapot, és használjon fényvédőt.
  • Vigyázat: Ha az egyénnek a hőhatás veszélye van, akár gyógyszerek, egészségi állapot vagy életkor miatt, akkor biztosítani kell az orvosi szolgáltatások közelében, ha egy forró napon erőteljes tevékenységben vesznek részt.

A hőhatás alulbecsült állapot, amely teljesen elkerülhető, ha egyszerű ajánlásokat követnek.

Összefoglalva: Egy forró napon viseljen laza ruhát és hideg italt, miközben nyugodtan ül az árnyékban.

gyógyulás

Kezdetben úgy vélték, hogy a hőhatásból való gyógyulás-még akkor is, ha meghosszabbítják, általában nem lesz hosszú távú fizikai hiány nélkül. Az 1995 -ös Chicagói Heatwave után kiderült, hogy ez nem feltétlenül igaz.

A hőhullám alatt több mint 600 ember halt meg mindössze 9 nap alatt, és több mint 3000 -et vittek a sürgősségi osztályra. Egy kutatócsoport 58 halálhoz közeli hőkezelő esetet követte a funkció hosszú távú veszteségének felmérése érdekében.

A kutatók azt találták, hogy a résztvevők csaknem fele meghalt egy év alatt. 21 százalék halt meg, mielőtt a kórházból mentesítették volna, és további 28 százalék halt meg a szabadon bocsátás után.

A túlélőknek egyharmada „mérsékelt vagy súlyos funkcionális károsodás” volt, amelyet 12 hónap elteltével nem enyhítettek. Van hőkezelés, de egyes csoportok érzékenyebbek, mint mások. A hőhatás valószínűségét növelő tényezők a következők.

magas hőmérsékleten történő erőfeszítés: Bárki, aki valószínűleg részt vesz az intenzív aktivitásban magas hőmérsékleten, veszélyben van. Ide tartoznak a katonai személyzet és a sportolók.

Kor: A központi idegrendszer felelős a megfelelő belső hőmérséklet megfigyeléséért és fenntartásáért. Kisgyermekek esetében a központi idegrendszer még nem alakul ki, és ha egy személy 65 évesnél idősebb, a központi idegrendszer lassan romlik. Ezért a kisgyermekek és az idősebb felnőttek leginkább a hőhatás veszélye.

Gyógyszerek: Egyes gyógyszerek növelhetik a hőhatás kockázatát azáltal, hogy beavatkoznak a test reagálása vagy a hidratálás képességének korlátozásával.

A következő gyógyszerek növelhetik a kockázatot:

  • Vasoconstrictors vagy olyan gyógyszerek, amelyek szűkítik az ereket szabályozza a vérnyomást
  • diuretikumok, vagy olyan gyógyszerek, amelyek megszabadítják a nátrium- és víz testét
  • Antidepresszánsok és antipszichotikumok

Hirtelen expozíció: Valószínűbb, hogy a hőhatás valószínűbb hogy a hőhullám elején, vagy egy sokkal melegebb éghajlat meglátogatásakor forduljon elő.

Alváshiány: Van néhány bizonyíték arra, hogy az alvástól való megfosztás növelheti a hőhatás esélyét.5

Orvosi állapotok: Néhány betegség növelheti a hőhatás kockázatát. Ide tartoznak a szív- és tüdőbetegség, az elhízás, az ülő életmód, a gastroenteritis és a hőhatás kórtörténetében.

szövődmények

Attól függően, hogy mennyi a testhőmérséklet megemelkedése, a hőhatás különböző szövődményeket eredményezhet. Ha a testhőmérséklet nem csökken gyorsan, a szervek megduzzadhatnak és megsérülhetnek, ami állandó lehet.

Ha a kezelés nem található gyorsan, akkor a hőhatás végzetes lehet.

  • Közegészségügy
  • Megelőző orvoslás